Co zyskujesz studiując dietetykę na Uniwersytecie WSB Merito?

Sposób realizacji studiów

Studia na tym kierunku możesz realizować w sposób:

  • tradycyjny - zajęcia na studiach tradycyjnych zrealizujesz spotykając się z wykładowcami i pozostałymi uczestnikami z grupy w salach wykładowych (na kierunku dietetyka tryb dostępny wyłącznie w rekrutacji letniej),
  • hybrydowy (wybrane specjalności) -  jest to połączenie zajęć online wraz z uczestnictwem w zajęciach na terenie uczelni. Kształcenie odbywa się poprzez internetowe platformy edukacyjne oraz w formie tradycyjnych zajęć w salach wykładowych. W celu wyboru tej formuły studiów podczas zapisu online na studia, wybierz formę studiów - niestacjonarną lub stacjonarną, a następnie w sposobie realizacji studiów - hybrydowy

Program jest dostosowany do potrzeb rynku pracy. Przygotujemy Cię do prowadzenia własnej firmy i pracy w zawodzie dietetyka. Dzięki temu będziesz mieć możliwość współpracy z placówkami medycznymi, klubami fitness czy obiektami hotelowymi. Dzięki doświadczonym wykładowcom praktykom dowiesz się, jak odpowiednie odżywianie wpływa na Twoje zdrowie, wigor oraz kondycję psychiczną. Wśród wykładowców znajdziesz specjalistów ds. żywienia, pracujących w placówkach medycznych z pacjentami z licznymi schorzeniami: onkologicznymi, alergiami czy nietolerancjami pokarmowymi. Będziesz mieć zajęcia z dietetykami prowadzącymi własne poradnie, mających wieloletnie doświadczenie w zawodzie.

 

studia dietetyka

Nauczymy Cię dokładnie rozpoznawać potrzeby osób odwiedzających gabinet dietetyka. Zajęcia z psychologii i komunikacji personalnej pozwolą Ci przygotować się do współpracy z przyszłymi klientami.  Podczas zajęć dydaktycznych będziesz uczyć się od doświadczonych praktyków zajmujących się edukacją żywieniową i poradnictwem dietetycznym.

Dodatkowo nasze laboratorium dietetyczne jest wyposażone w profesjonalny sprzęt wykorzystywany w codziennej pracy dietetyka oraz specjalistyczne programu komputerowe. Połączenie wiedzy i doświadczenia naszych wykładowców oraz warunki pracowni umożliwią Tobie nabycie umiejętności w pracy dietetyka.

Uścisk dłoni
program dostosowany do potrzeb rynku pracy
Organizacja
wykładowcy to specjaliści z branży
zajęcia dydaktyczne z wykorzystaniem profesjonalnego sprzętu i programów

Nie czekaj, załóż Konto Kandydata i zapisz się online na studia.

do 3 stycznia
czesne już od
363 zł
430 zł
miesięcznie

Zapisując się do 3 stycznia, zyskujesz: 

  • 800 zł dzięki zniżce w czesnym, która jest rozliczana na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną opłatę czesnego. 

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 430 zł

  • jeśli jesteś naszym absolwentem(-tką), zyskasz jeszcze więcej. Twoja zniżka w czesnym wyniesie 1200 zł i będzie rozliczana również przez cały okres studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną opłatę czesnego. 

Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej.

 

Promocja dotyczy oferty dostępnej w rekrutacji zimowej. 

Czego nauczysz się w trakcie studiów?

Planować racjonalne żywienie różnych grup ludności, które jest oparte na podstawach naukowych żywienia.
studia dietetyka
Opracowywać indywidualny program dietetyczny sportowców oraz osób pragnących utrzymać zdrowie i sylwetkę.
Planować i prowadzić programy dotyczące ochrony i promocji zdrowia oraz dokonywać oceny interakcji żywności i leków.
Wykorzystywać w praktyce wiedzę z zakresu biochemii, chemii i mikrobiologii żywności, fizjologii oraz parazytologii.

Zobacz specjalności na tym kierunku

Specjalności:
Dietetyka medyczna
Niestacjonarne Stacjonarne Hybrydowe Od marca
od 418 zł 485 zł
Dietetyka pediatryczna
Niestacjonarne Stacjonarne Hybrydowe
od 485 zł
Dietetyka sportowa
Niestacjonarne Stacjonarne Tradycyjne Hybrydowe Od marca
od 418 zł 485 zł
Psychodietetyka
Niestacjonarne Stacjonarne Tradycyjne Hybrydowe Od marca
od 418 zł 485 zł

Program studiów

Program studiów obejmuje przedmioty takie jak:

  • Podstawy diagnostyki klinicznej
  • Żywienie człowieka zdrowego i chorego 
  • Biochemia ogólna i żywności
  • Diety alternatywne
  • Fizjologia człowieka
  • Podstawy genetyki człowieka
  • Podstawy żywienia klinicznego człowieka
  • Żywność funkcjonalna
  • Chemia żywności
  • Dietetyka pediatryczna
  • Higiena, toksykologia i bezpieczeństwo żywności
  • Podstawy psychologii z elementami psychodietetyki
  • Technologia żywności i potraw
  • Analiza i ocena jakości żywności
  • Kliniczny zarys chorób
  • Anatomia człowieka
  • Mikrobiologia ogólna i żywności
  • Parazytologia
  • Promocja zdrowia
  • Towaroznawstwo 
  • Edukacja żywieniowa 
  • Epidemiologia żywieniowa z nadzorem sanitarno-higienicznym
  • Farmakologia i farmakoterapia żywieniowa oraz interakcje leków z pożywieniem
  • Bioetyka i etyka zawodu dietetyka
  • Marketing i organizacja pracy dietetyka
  • Przygotowanie studenta do rynku pracy
  • Nutrigenomika i nutrigenetyka
Zobacz program studiów

Wykładowcy

Aleksandra Nowicka Jasztal
dr Adrianna Kilikowska
katarzyna Gładyś
Aleksandra Olsson
Marta Kwiatkowska
Łukasz Jaśkiewicz
dr n. med. Małgorzata Kaczkan
Agnieszka Kudanowska
Marta Stankiewicz
dr hab. inż. Magdalena Skotnicka
dr hab. Anna Wysocka
dr n. med. Aleksandra Nowicka-Jasztal

Menedżer kierunku dietetyka

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. W 2019 roku obroniła na Wydziale Lekarskim rozprawę doktorską z zakresu nadwrażliwości...

dr Adrianna Kilikowska

Dziekan Wydziału Zdrowia

Doktor nauk biologicznych, doradca i edukator żywieniowy, nauczyciel akademicki. Absolwentka biologii na Uniwersytecie Gdańskim, dietetyki i planowania żywienia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz poradnictwa dietetycznego – postępy w żywieniu...

dr n. med. Katarzyna Gładyś-Cieszyńska

Absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku dietetyka i obecnie wykładowca w Katedrze Żywienia Klinicznego GUMed. Na co dzień także dietetyk w Poradni Chorób Metabolicznych oraz Klinice Pediatrii, Hematologii i Onkologii Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego (UCK) w Gdańsku....

dr n. o zdr. Aleksandra Olsson

Dietetyk kliniczny, współautorka poradnika popularnonaukowego o związkach endokrynnie czynnych „Żyj bez toksyn". Łączy rolę naukowczyni i popularyzatorki wiedzy. Na blogu wiemjakzdrowo.pl oraz w podcaście „Mówię jak zdrowo” dzieli się prostymi i sprawdzonymi rozwiązaniami...

Marta Kwiatkowska

Dietetyk kliniczny, psychodietetyk, absolwentka studiów I stopnia na kierunku dietetyka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz podyplomowej psychodietetyki na SWPS. Ukończyła również biotechnologię na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej, uzyskując tytuł mgr inż.
Prowadzi w...

Łukasz Jaśkiewicz

Wykładowca, dietetyk sportowy oraz popularyzator wiedzy w dziedzinie żywienia i suplementacji w sporcie. Na Uniwersytecie WSB Merito w Gdańsku prowadzi zajęcia z zakresu m.in: dietetyki sportowej, wysiłku fizycznego oraz suplementacji w sporcie przekładając naukę na praktyczne zalecenia...

dr n. med. Małgorzata Kaczkan

Obecnie współpracuje z Kliniką Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych UCK w Gdańsku jako starszy asystent dietetyk oraz z InviMed Europejskim Centrum Macierzyństwa w Gdyni jako specjalista ds. żywienia/dietetyk.

Tytuł rozprawy doktorskiej: „Wywiad żywieniowy w ocenie...

Agnieszka Kudanowska

Absolwentka i doktorantka Collegium Medicum w Bydgoszczy UMK w Toruniu, dietetyk kliniczny aktywnie pracujący z pacjentami w palcówkach zdrowia. Doświadczony manager i przedsiębiorca na rynku usług medycznych oraz SPA. Główne obszary zainteresowań to dietetyka kliniczna oraz holistyczne...

dr n. med. Marta Stankiewicz

Członek Zespołu Chirurgicznego Leczenia Otyłości przy Klinice Chirurgii Ogólnej, Endokrynologicznej i Transplantacyjnej UCK w Gdańsku oraz członek Komitetu Żywieniowego. Udziela porad w ramach Poradni Żywieniowej przy Katedrze Żywienia Klinicznego GUM. Pomysłodawczyni i...

dr hab. inż. Magdalena Skotnicka

Doktor habilitowany w dziedzinie nauk społecznych w dyscyplinie nauki o zarządzaniu i jakości oraz  doktor w dziedzinie nauk ekonomicznych, specjalność: towaroznawstwo. Główne zainteresowana to badanie potencjału sycącego produktów spożywczych i określenie możliwości regulacji...

dr hab. Anna Wysocka

Dietetyk, doktor nauk biologicznych, genetyk, wykładowca Uniwersytetu Gdańskiego z 22-letnim stażem.  Absolwentka Wydziału Biologii na Uniwersytecie Gdańskim, Dietetyki i Planowania Żywienia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu oraz Poradnictwa dietetycznego – postępy w żywieniu...

Poznaj innych wykładowców

Partnerzy kierunku

Współpracujemy z wieloma firmami, dzięki czemu na bieżąco dostosowujemy program nauczania do wymagań danej branży.
dietetyk onko

Kontakt

Na Twoje pytania odpowie Biuro Rekrutacji - studia I stopnia, jednolite studia magisterskie

Parter - pokój 004
Aleja Grunwaldzka 238A
80-266 Gdańsk

E-mail: rekrut@gdansk.merito.pl
Tel.: 58 522 75 19

Godziny otwarcia:
  • pn-pt: 09:00 - 16:00
Pobierz stronę do PDF