Co zyskujesz, studiując dietetykę na Uniwersytecie WSB Merito?

NOWY forma studiów

Rekrutacja zakończona! Jeżeli interesuje Cię ten kierunek, zapisz się na listę rezerwową.

 

Studia na tym kierunku możesz realizować w jednej z dwóch form: niestacjonarnej lub stacjonarnej.

  • Jeśli wybierzesz studia niestacjonarne, Twój plan zajęć będzie zorganizowany w weekendowe zjazdy (i niektóre poniedziałki lub piątki po 17:30 – zajęcia online) zgodnie z harmonogramem zjazdów na dany rok akademicki (dostępny w Extranecie), średnio raz na dwa tygodnie.
  • Na studiach stacjonarnych będziesz miał zajęcia w murach uczelni w wybrane dni od poniedziałku do piątku. Staramy się tak ułożyć plany, aby obowiązkowe zajęcia były tylko 3-4 dni w tygodniu. Część zajęć wykładowych oraz lektoratów może być realizowana z wykorzystaniem MS Teams.
     

Zajęcia planowane są w taki sposób, aby nie tworzyć długich okienek. 

NOWY sposób realizacji studiów

Studia na tym kierunku będziesz realizować w sposób tradycyjny - zajęcia na studiach tradycyjnych zrealizujesz spotykając się z wykładowcami i pozostałymi studentami z grupy w salach w murach uczelni.

dietetyka zajęcia praktyczne

Profesjonalne programy/sprzęty

 

Jako student dietetyki będziesz miał stały dostęp do komputerowych programów dietetycznych i aplikacji przeznaczonych do układania diet oraz analizy składu diet i posiłków, zawierających bazy danych produktów i potraw oraz umożliwiających dodawanie swoich własnych potraw i produktów. W trakcie kształcenia będziesz pracował na programie dla dietetyków do układania jadłospisów Kcalmar.pro oraz poznasz zasady badania bioimpedantycznego i interpretacji wyników na urządzeniu marki InBody.

dietetyka

Kompleksowa wiedza

 

Zostaniesz specjalistą w zakresie planowania i wdrażania odpowiedniego sposobu żywienia indywidualnego, zbiorowego, szpitalnego dla populacji w różnych stanach fizjologicznych oraz prowadzenia edukacji z zakresu żywienia i dietetyki, a także organizowania procesu produkcji potraw dietetycznych i prowadzenia oceny jakości żywności zgodnie z obowiązującym prawem.

Specjalistyczne laboratoria

 

Część zajęć zrealizujesz w specjalistycznych pracowniach i laboratoriach: laboratorium anatomii i fizjologii, laboratorium chemii, biochemii i mikrobiologii, laboratorium antropometrii czy pracowni technologii żywności i potraw. Dzięki temu będziesz przygotowany do podjęcia pracy w zakładach opieki zdrowotnej, poradniach żywieniowych, placówkach świadczących usługi żywieniowo-dietetyczne, zakładach żywienia zbiorowego, placówkach sportowych, instytutach naukowo-badawczych oraz prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

 

Miareczkowanie, posiewanie materiału biologicznego, oznaczanie zawartości skrobi w żywności... i nie tylko! Obejrzyj film i zobacz, co czeka Cię na zajęciach w laboratorium chemii, biochemii i mikrobiologii!

 

POZNAJ NASZE LABORATORIA

gabinet dietetyka

Zdobywanie wiedzy od ekspertów

 

Umiejętności praktyczne zdobędziesz w rzeczywistych warunkach pracy dietetyka np. placówkach ochrony zdrowia, w kuchniach ogólnych i działach żywienia, poradniach dietetycznych, poradniach psychodietetycznych, domach pomocy społecznej, oddziałach szpitalnych, zakładach produkcji żywności. Dzięki doświadczonym wykładowcom praktykom dowiesz się, jak odpowiednie odżywianie wpływa na Twoje zdrowie, wigor oraz kondycję psychiczną. Będziesz mieć zajęcia z dietetykami prowadzącymi własne poradnie, mających wieloletnie doświadczenie w zawodzie.

Mężczyzna komputer słuchawki

Bezpłatny pakiet Microsoft 365 

Będąc naszym studentem dostaniesz nieograniczony dostęp do pakietu Microsoft 365 i będziesz mógł korzystać z niego przez całe studia. W ramach pakietu zyskasz:

  • Najnowsze wersje aplikacji: Word, Excel, PowerPoint, Teams (wykorzystywany m.in. na zajęciach online i hybrydowych), OneNote, Outlook, Skype dla firm, Publisher oraz Access.
  • Możliwość instalacji pakietu Office na aż 5 urządzeniach.
  • 1 TB osobistego miejsca na wirtualnym dysku OneDrive.
Grupa zdjęcie tył tyłem hala stulecia dwór na ławce spotkanie szczęście

Studiuj za darmo!
 

Na Uniwersytecie WSB Merito we Wrocławiu każdy student jest ważny, dlatego uruchomiliśmy Program VIS – Very Important Student. Został on przygotowany z myślą o kandydatach na studia I stopnia, którzy mogą pochwalić się świadectwem dojrzałości z wysokimi wynikami i dzięki temu będą mieli możliwość bezpłatnego studiowania w naszej uczelni już od pierwszego semestru.

SPRAWDŹ SZCZEGÓŁY

organizacje studenckie

Organizacje studenckie

 

Jako uczelnia staramy się wspierać pasje studentów i pomagać się realizować. Z tego powodu na uczelni prężnie działa Samorząd Studencki, Koła Naukowe oraz organizacje studenckie. Każdy znajdzie coś dla siebie. 

 

ZOBACZ TUTAJ!

Dziewczyna pomieszczenie kanapa książka czytanie czasopismo

Stypendia

 

Studia to inwestycja, która przynosi korzyści, ale początkowo może wymagać znacznych nakładów finansowych. Sprawdź, jakie stypendia i zniżki dostępne dla studentów Uniwersytetu WSB Merito we Wrocławiu mogą pomóc Ci w zarządzaniu budżetem.

 

SZCZEGÓŁY

Kluczowe cechy kierunku:

Waga
zajęcia w specjalistycznych pracowniach i laboratoriach
Laptop
stały dostęp do komputerowych programów i aplikacji dietetycznych
Uścisk dłoni
zajęcia praktyczne w placówkach ochrony zdrowia i poradniach
3 specjalności do wyboru
Marcin Pieczyński

Dietetyka to interdyscyplinarny kierunek studiów przygotowujący specjalistów potrafiących ocenić sposób żywienia i stan odżywienia oraz zaproponować właściwe działania profilaktyczne lub wspomagające w zakresie leczenia dietetycznego, zarówno w skali populacji, jak i w pracy z indywidualnymi pacjentami. Program studiów dietetyka spełnia międzynarodowe standardy kształcenia i uwzględnia aktualne trendy dietetyczne oraz potrzeby rynku w zakresie poradnictwa żywieniowego i profilaktyki chorób cywilizacyjnych oraz przewlekłych chorób niezakaźnych. Zajęcia prowadzone przez wysokiej klasy specjalistów z doświadczeniem zawodowym z zakresu dietetyki, szeroko pojętych nauk medycznych, technologii żywności, farmakologii, żywienia klinicznego, treningu personalnego, psychodietetyki, komunikacji społecznej, psychologii, diagnostyki laboratoryjnej i ratownictwa medycznego.
 

mgr inż. Marcin Pieczyński

Menedżer kierunku dietetyka

Czego nauczysz się w trakcie studiów?

Będziesz potrafił oceniać sposób żywienia i stan odżywienia pacjentów w różnych stanach fizjologicznych.
Dietetyka
Nauczysz się planować właściwe działania profilaktyczne, odpowiednie postępowania dietetyczne oraz opracowywać plany żywieniowe i wdrażać metody wspomagające w zakresie leczenia dietetycznego.
kuchnia grupa
Dietetyka sportowa
Dowiesz się, jak oceniać skład i jakość żywności, organizować żywienie indywidualne i zbiorowe oraz przygotowywać potrawy wchodzące w skład poszczególnych diet i jadłospisów.
dietetyk
Zdobędziesz wiedzę z zakresu poradnictwa żywieniowego, trendów żywieniowych i diet alternatywnych oraz prowadzenia własnej działalności gospodarczej w zakresie dietetyki.

Zobacz specjalności na tym kierunku

Specjalności:
Dietetyka kliniczna
Niestacjonarne Stacjonarne Tradycyjne Rekrutacja zakończona
od 579 zł
Dietetyka w sporcie
Niestacjonarne Stacjonarne Tradycyjne Rekrutacja zakończona
od 579 zł
Psychodietetyka
Niestacjonarne Stacjonarne Tradycyjne Rekrutacja zakończona
od 579 zł

Program studiów

Program studiów obejmuje m.in.:

  • anatomię człowieka,
  • ochronę i promocję zdrowia,
  • psychologię zachowań żywieniowych.
Zobacz program studiów

Wykładowcy

Marcin Pieczyński
dr hab. Katarzyna Zabłocka-Słowińska
Dorota Masłowiec
Piotr Karniej
Joanna Pieczyńska
Anna Wysoczańska-Klaczyńska
dr inż. Piotr Juszczyk
Agnieszka Schlichtinger
mgr inż. Marcin Pieczyński

Menedżer kierunku studiów dietetyka na Uniwersytecie WSB Merito we Wrocławiu, wykładowca akademicki z zakresu technologii żywności na studiach pierwszego stopnia. Mgr inż. technologii żywności i żywienia człowieka, specjalista psychodietetyki. W ciągu ostatnich 20 lat teorię i...

dr hab. Katarzyna Zabłocka-Słowińska, prof. UWSB Merito

Doradczyni żywieniowa, specjalistka psychodietetyki. Członkini Komitetu Nauk o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk, gdzie aktywnie uczestniczy w działaniach Komisji Żywienia Dzieci i Młodzieży. Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego, na którym ukończyła studia na Wydziale Nauk...

dr inż. Dorota Masłowiec

Doktor nauk biologicznych w dyscyplinie biotechnologia, biotechnolog, technolog żywności, specjalistka psychodietetyki. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Dydaktyk z pasją, od kilkunastu lat kształci dietetyków i technologów żywności. Prowadzi zajęcia dydaktyczne na Uniwersytecie...

dr Piotr Karniej

Menedżer kierunku zdrowie publiczne. Doktor nauk ekonomicznych w dyscyplinie nauki o zarządzaniu, specjalista w dziedzinie zdrowia publicznego, pielęgniarz. Certyfikowany doradca okołotestowy HIV/AIDS. Doświadczony menedżer opieki zdrowotnej, ekspert w dziedzinie zarządzania ochroną...

dr nauk farm. inż. Joanna Pieczyńska

Doktor nauk farmaceutycznych, technolog żywności i doradca żywieniowy, specjalista psychodietetyki, posiada kilkunastoletnie praktyczne doświadczenie w pracy z pacjentami. Wiceprzewodnicząca Polskiego Towarzystwa Dietetyki oddziału wrocławsko-opolskiego. Członek Towarzystwa...

dr Anna Wysoczańska-Klaczyńska

Doktor w dziedzinie nauk medycznych i nauk o zdrowiu w dyscyplinie nauki farmaceutyczne. Prowadzi badania naukowe z obszaru ostrej białaczki limfoblastycznej u dzieci i młodzieży oraz odległych następstw leczenia onkologicznego. Współpracuje naukowo z Katedrą i Kliniką Transplantacji...

dr inż. Piotr Juszczyk

Doktor nauk biologicznych w dyscyplinie biotechnologia. Działalność naukową koncentruje na problematyce biotechnologicznego wykorzystania niekonwencjonalnych drożdży Yarrowia lipolytica oraz jakości mikrobiologicznej surowców i gotowych produktów spożywczych. Dydaktyk z wieloletnim...

dr Agnieszka Matylda Schlichtinger

Fizyk teoretyczny, biolog, psycholog kliniczny, pedagog, filozof, teolog i kompozytor muzyki poważnej. Absolwentka m. in. Uniwersytetu Wrocławskiego, Nelson Mandela University, Apsley Business School, Ewangelikalnej Wyższej Szkoły Teologicznej oraz licznych kursów specjalistycznych i...

Poznaj innych wykładowców

Od dietetycznej strony | Podcasty

Zapraszamy do wysłuchania rozmów z dietetykami - wykładowcami kierunku studiów dietetyka na naszej uczelni, którzy zdradzą kulisy swojej pracy, ciekawe przypadki i podpowiedzą, jak zostać dietetykiem.

Podcasty "Od dietetycznej strony" to idealne wprowadzenie do zawodu dietetyka.

Dietetyka

Kontakt

Na Twoje pytania odpowie Biuro Rekrutacji - studia I stopnia, jednolite studia magisterskie

W dniach 1.11 oraz 11.11 biuro będzie nieczynne.

bud. A, pok. 100
ul. Fabryczna 29-31
53-609 Wrocław

Godziny otwarcia:
  • pn-pt: 08:00 - 16:00
Pobierz stronę do PDF