Program studiów

Program studiów na tej specjalności obejmuje m.in.:

  • dietoterapię w chorobach niezakaźnych i żywieniowozależnych,
  • żywienie kliniczne w wybranych jednostkach chorobowych,
  • pracownię dietetyki i planowania diet w wybranych przypadkach klinicznych.
     
Przedmioty kształcenia ogólnego:
  • Anatomia człowieka        
  • BHP        
  • Biochemia ogólna i żywności        
  • Chemia żywności          
  • Ergonomia i higiena pracy dietetyka        
  • Fizjologia człowieka        
  • Język obcy       
  • Język polski branżowy        
  • Microsoft 365        
  • Mikrobiologia ogólna i żywności        
  • Parazytologia        
  • Pierwsza pomoc przedmedyczna        
  • Podstawy chemii        
  • Podstawy genetyki        
  • Podstawy immunologii        
  • Psychologia ogólna i zdrowia        
  • Wychowanie fizyczne
Przedmioty kierunkowe:
  • Alergie i nietorelancje pokarmowe        
  • Analiza i ocena jakości        
  • Bioetyka i etyka zawodu dietetyka         
  • Dietetyka pediatryczna        
  • Diety alternatywne           
  • Działalność gospodarcza w dietetyce i organizacja pracy dietetyka        
  • Edukacja zdrowotna i żywieniowa        
  • Farmakologia i farmakoterapia        
  • Higiena i toksykologia żywności        
  • Interakcje leków z żywnością        
  • Kliniczny zarys chorób        
  • Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia        
  • Ochrona i promocja zdrowia        
  • Organizacja pracy dietetyka                                        
  • Podstawy diagnostyki laboratoryjnej        
  • Podstawy dietetyki        
  • Podstawy dietoprofilaktyki i dietoterapii        
  • Podstawy żywienia człowieka        
  • Pomiary antropometryczne        
  • Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia        
  • Psychologia zachowań żywieniowych        
  • Technologia żywności i potraw        
  • Towaroznawstwo żywności        
  • Zaburzenia odżywiania
Przedmioty specjalnościowe:
  • Dietoterapia w chorobach zakaźnych i żywieniowo zależnych        
  • Nutrigenomika        
  • Patofizjologia kliniczna        
  • Pracownia dietetyki i planowania diet        
  • Przygotowanie do egzaminu praktycznego        
  • Przygotowanie do egzaminu teoretycznego        
  • Żywienie kliniczne w wybranych jednostkach chorobowych