Czego nauczysz się wybierając tę specjalność?

  • organizowanie, wyposażanie i prowadzenie obiektów o charakterze gastronomicznym
  • zasady prawidłowego żywienia
  • technologie gastronomiczne
  • organizacja i funkcjonowanie rynku żywności oraz usług żywieniowych
  • podstawy ustawodawstwa żywnościowego
  • zasady bezpieczeństwa żywności i systemy jakości żywności
  • podstawy marketingu w gastronomii
  • obsługa konsumentów
  • projektowanie i wyposażanie obiektów gastronomicznych.
administracja-publiczna

Praca dla Ciebie:

  • restaurator
  • specjalista ds. organizacji eventów
  • trener osobisty
  • przedstawiciel handlowy ds. cateringu
  • kierownik usług gastronomicznych w obiektach rekreacyjnych
  • organizator usług cateringowych
  • menedżer obiektów gastronomicznych
  • menedżer lokalu rozrywkowego
koszula

Opinie:

"Pamiętam, jak w drodze na jeden ze szczytów w Tatrach złapała mnie burza. Zrobiło się zimno i zebrały się ciemne chmury. Na szczęście wróciłam bezpiecznie do schroniska. Czasem na drodze do celu pojawia się przeszkoda. Nie znaczy to, że cel jest nieosiągalny. Przekonałam się o tym jako studentka i jako turystka".

Anna Franik

Absolwentka Uniwersytetu WSB Merito studiów I stopnia

Co jeszcze powinieneś wiedzieć?

Branża ma szansę na dalszy dynamiczny rozwój. Z danych Euromonitora wynika, że na 1000 Polaków przypada 1,5 lokalu gastronomicznego, a za zachodnią granicą – 3 lub więcej.

administracja-podatkowa

Nie czekaj, zapisz się online. Pierwsi korzystają najwięcej!

do 26 czerwca
czesne już od
395 zł
328 zł
miesięcznie

Zapisując się do 26 czerwca, zyskujesz: 

  • 800 zł dzięki zniżce w czesnym, która na studiach I stopnia rozliczana jest na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną ratę czesnego.
  • Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł.
  • Jeśli jesteś naszym absolwentem, zyskasz jeszcze więcej. Twoja zniżka w czesnym wyniesie 1200 zł i będzie rozliczana jest na pierwszym roku studiów, obniżając proporcjonalnie każdą kolejną ratę czesnego. 
  • Dodatkowo jesteś zwolniony(-na) z opłaty wpisowej w wysokości 85 zł. 

 

 

Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 328 zł

Program studiów

Przedmioty specjalnościowe (realizowane od II roku studiów): 

  • Żywienie człowieka
  • Kuchnie narodowe i regionalne
  • Podstawy marketingu w hotelarstwie i gastronomii
  • Zarządzanie zakładem gastronomicznym
  • Aspekty prawne branży gastronomicznej
  • Podstawy technologii żywności w gastronomii
  • Zasady zbiorowego żywienia i towaroznawstwo
  • Analiza ekonomiczno-finansowa obiektu gastronomicznego
  • Gra biznesowa TiR

 Oraz przedmioty podstawowe i kierunkowe obowiązujące wszystkich studentów kierunku Turystyka i rekreacja. 
 

Zobacz program studiów

Wykładowcy

Michał Dudek
Maciej Banasik
Andrzej Cichy
dr inż. Bartłomiej Jabłoński
dr Michał Kucia
Anna Łabaza
Łukasz Makowski
Jacek Ruszkowski
Elżbieta Zagórska
dr hab. Krzysztof Sas-Nowosielski
Jolanta Serwotka-Torbicka
Bogumiła Urban
Mateusz Ziemba
dr Michał Dudek

Menedżer kierunku turystyka i rekreacja. Doktor nauk ekonomicznych, specjalizujący się  w zagadnieniach związanych z transportem lotniczym. Były pracownik  Międzynarodowego Portu Lotniczego Katowice w Pyrzowicach. Swoją pasje do transportu lotniczego zamienił na dysertację doktorską....

dr Maciej Banasik

W swojej pracy dydaktycznej zajmuje się prowadzeniem wykładów i ćwiczeń z zakresu m.in.: nadzoru makro- i mikrooostrożnościowego, polityki pieniężnej, portfela inwestycyjnego, inwestycji alternatywnych, rynków finansowych oraz finansów osobistych. 
Zajmuje się doradztwem w obszarze...

dr Andrzej Cichy

Doktor nauk prawnych w zakresie prawa, magister prawa oraz nadkomisarz policji. 
Swoje wieloletnie doświadczenie zdobywał jako funkcjonariusz organów ścigania od 1992 roku oraz od 1999 roku jako wykładowca, nauczyciel, trener, adiunkt etc. w instytucjach o różnych profilach kształcenia,...

dr Teresa Gądek-Hawlena

Autorka monografii pt. Procesy dostosowawcze podaży na rynku usług pocztowych w Polsce, współautorka monografii pt. Aktywność podmiotów sektora TSL w tworzeniu i realizacji strategii społecznej odpowiedzialności biznesu pod red. M. Michałowskiej, współautorka podręcznika...

dr inż. Bartłomiej Jabłoński

Posiadacz międzynarodowego tytułu MASTERE – Ingenierie Financiere et Bancaire. Autor kilkudziesięciu publikacji z zakresu polityki wypłat oraz inwestycji finansowych.  

Naukowo zajmuje się badaniami polityki dywidend spółek notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie...

prof. nadzw. dr hab. Michał Kucia

Doktor nauk ekonomicznych, naukowo zajmuje się szeroko rozumianym e-biznesem. W tym obszarze prowadził wykłady i szkolenia. Stale współpracuje z praktyką gospodarczą w zakresie optymalizacji działalności handlowej w Internecie oraz e-marketingu. Ma doświadczenie w projektowaniu...

mgr Anna Łabaza

Jest trenerem II klasy koszykówki, instruktorem lekkoatletyki, piłki nożnej, piłki ręcznej oraz pływania. Posiada również uprawnienia ratownika WOPR. Ponadto, ze studentami Wyższej Szkoły Bankowej kierunku turystyka i rekreacja chętnie dzieli się swoim wieloletnim doświadczeniem w...

dr Łukasz Makowski, prof. UWSB Merito

Menedżer, doradca i trener biznesu z zakresu: zarządzania przedsiębiorstwem, marketingu, PRu, sprzedaży, negocjacji, komunikacji oraz innych. Od roku 2010 prodziekan Uniwersytetu WSB Merito Chorzów. Autor oraz recenzent wielu publikacji z zakresu zarządzania, polityki i gospodarki....

mgr Joanna Rurańska-Krężel

Specjalista z zakresu prawa cywilnego, prawa handlowego, prawa gospodarczego i prawa pracy. Były radca prawny ING Bank Śląski, radca prawny w Kancelarii Radców Prawnych Temida S.C.
 

dr hab. Jacek Ruszkowski

Doktor nauk geograficznych, doktor habilitowany nauk ekonomicznych, podróżnik i doradca do spraw turystyki biur podróży. Na Uniwersytecie WSB Merito w Chorzowie prowadzi zajęcia na kierunkach Turystyka i Rekreacja oraz Bezpieczeństwo Narodowe. Zawodowo pasjonuje się nauką i dydaktyką,...

dr Elżbieta Zagórska

Posiada wieloletnie doświadczenie jako nauczyciel akademicki. W latach 2008-2017 członek komitetu redakcyjnego ogólnopolskiego czasopisma naukowego „Świat Nieruchomości”.

Od wielu lat zajmuje się problematyką inwestycji i nieruchomości. Jest autorem bądź współautorem szeregu...

dr hab. Krzysztof Sas-Nowosielski

Wykładowca WSB w Chorzowie, prowadzi przedmioty związane z teorią czasu wolnego i rekreacji oraz żywienia w turystyce i rekreacji. Autor ok. 80 artykułów naukowych i 10 książek w pracy naukowej zajmuje się zagadnieniami uwarunkowań zachowań rekreacyjnych, zwłaszcza...

dr Jolanta Serwotka-Torbicka

Doktor nauk rolniczych w zakresie żywności i żywienia człowieka. Zawodowo zajmuje się fizjologią żywienia dzieci i młodzieży oraz poradnictwem dietetycznym. Dba o przestrzeganie jakości usług hotelarskich i gastronomicznych. 

mgr Krystyna Szczęsny

Opiekun koła Naukowego "Overglob", wykładowca na kierunku turystyka i rekreacja w WSB w Chorzowie. Ekspert od spraw turystyki międzynarodowej, głównie Bałkanów. Wieloletni pracownik branży turystycznej. Pilot i rezydent (BP Rainbow), wykładowca i współorganizator kursów i szkoleń...

mgr Bogumiła Urban

Menedżer Kierunku i Kierownik Zakładu Dydaktycznego Marketing i Sprzedaż.


Posiada wieloletnie doświadczenie w przedsiębiorstwach z różnych sektorów gospodarki, w tym w branży lotniczej oraz reklamowej.


Była odpowiedzialna za rozwój marketingu w Międzynarodowym Porcie...

dr Mateusz Ziemba

Doktor Nauk o Kulturze Fizycznej. Pracę jako nauczyciel akademicki rozpoczął już w wieku 23 lat. Regularnie publikuje w polskich i międzynarodowych czasopismach z wskaźnikiem impact factor. Naukowo i dydaktycznie współpracuje z uczelniami krajowymi i zagranicznymi. Specjalizuje się w...

Poznaj innych wykładowców

Partnerzy kierunku

Współpracujemy z wieloma firmami, dzięki czemu na bieżąco dostosowujemy program nauczania do wymagań danej branży.
travel-planet
sltut
rainbow
novotel-katowice
Hand icon

Jeśli wiesz już, co chcesz studiować

Zapisz się online

Kontakt

Na Twoje pytania odpowie Biuro Rekrutacji studiów I i II stopnia w Chorzowie

ul. Sportowa 29
41-506 Chorzów

Godziny otwarcia:
  • pn-pt: 08:00 - 16:00
  • so: 08:00 - 14:00
Pobierz stronę do PDF