Program studiów

Program studiów podyplomowych dla kierunku rachunkowość i controlling finansowy

Liczba miesięcy nauki: 9
Liczba godzin: 178
Liczba zjazdów: 12
Liczba semestrów: 2
RACHUNKOWOŚĆ
(40 godz.)

Podstawy rachunkowości (12 godz.) 

  • funkcje, cele i zadania rachunkowości 

  • wycena aktywów i pasywów przedsiębiorstwa 

  • zasady rachunkowości 

  • podmiot, przedmiot i zakres rachunkowości klasyfikacja aktywów podmiotu i źródeł jego finansowania 

  • zasady funkcjonowania kont księgowych 

  • uproszczone sprawozdania finansowe 

  • wycena aktywów i pasywów przedsiębiorstwa 

2. Rachunkowość finansowa (20 godz.) 

  • ewidencja i zasady aktywów finansowych 

  • różnice kursowe w rozliczeniach pieniężnych 

  • ewidencja i wycena rozrachunków 

  • wycena i ewidencja zmian w stanie rzeczowych aktywów trwałych 

  • materiały i towary metody wyceny i ewidencja 

  • koszty w układzie rodzajowym i w układzie funkcjonalno-kalkulacyjnym 

  • ewidencja i wycena produktów pracy 

  • ewidencja przychodów ze sprzedaży 

  • pozostałe elementy kształtujące wynik finansowy 

  • ustalenie wyniku finansowego sposób porównawczy i kalkulacyjny 

  • wynik finansowy a podstawa opodatkowania, podatek odroczony 

  • podział zysku netto, pokrycie strat 

3. Prawne podstawy działalności gospodarczej (8 godz.) 

  • elementy prawa działalności gospodarczej 

  • elementy prawa cywilnego 

  • elementy prawa pracy, a w tym pojęcie i rodzaj umów o pracę, czas pracy i urlopy wypoczynkowe, wynagrodzenie za pracę 

  • elementy prawa administracyjnego 

CONTROLLING JAKO METODA ZARZĄDZANIA
(32 godz.)

1. Istota controllingu jako metody zarządzania (4 godz.) 

  • usytuowanie controllingu wśród najnowszych trendów i metod zarządzania, controlling strategiczny i controlling operacyjny a strategia przedsiębiorstwa, pomiar i monitorowanie a controlling strategiczny i operacyjny 

2. Nowoczesne metody zarządzania przedsiębiorstwem (4 godz.) 

  • zarządzanie przedsiębiorstwem w warunkach nieciągłości strategicznej, strategie biznesów i strategie korporacji 

  • zarządzanie przez cele 

  • zarządzanie przez wyjątki  

  • inteligentne organizacje 

  • analiza kompetencji/SWOT i VRIO/, Zarządzanie Wartością Firmy (VBM), Społeczna Odpowiedzialność Biznesu (CSR) 

3. Zarządzanie projektem (8 godz.) 

4. Gra biznesowa „Manufaktura zysków” (16 godz.) 

PLANOWANIE JAKO FILAR CONTROLLINGU
(36 godz.)

1. Planowanie jako podstawa wyjściowa controllingu (8 godz.) 

  • zakres prognozowania i planowania dla potrzeb controllingu 

  • system planowania w przedsiębiorstwie 

  • pomiar celów i dokonań organizacji, tworzenie centrów odpowiedzialności 

2. Strategiczna karta wyników jako narzędzie controllingu (8 godz.) 

  • kaskadowanie strategii na niższe szczeble zarządzania, pomiar wartości firmy z wykorzystaniem BSC, budowa map strategii i drzew celów, określanie wartości docelowych w BSC 

3. Budżetowanie operacyjne i analiza odchyleń w zarządzaniu przedsiębiorstwem (12 godz.) 

  • istota, funkcje i etapy budżetowania 

  • rodzaje budżetów 

  • metody budżetowania 

  • system rachunku kosztów standardowych i normatywnych 

  • analiza odchyleń od kosztów standardowych i postulowanych 

4. Budżetowanie kapitałowe (8 godz.) 

SYSTEM INFORMACYJNY W CONTROLLINGU I OBSZARY JEGO WYKORZYSTANIA
(34 godz.)

1. Sprawozdawczość finansowa jako baza informacyjna controllingu (8 godz.) 

  • rachunek zysków i strat 

  • bilans jako odzwierciedlenie majątku i kapitałów 

  • rachunek przepływów środków pieniężnych 

  • rachunek zmian w kapitale własnym 

2. System informacji menedżerskiej (8 godz.) 

  • projektowanie sprawozdawczości wewnętrznej 

  • mierniki sytuacji majątkowej 

  • mierniki sytuacji finansowej 

  • mierniki rentowności 

  • analiza ekonomiczno-finansowa 

3. Benchmarking wskaźników jako metoda porównania i wyceny wartości firmy na tle wybranych grup przedsiębiorstw (10 godz.) 

4. Pomiar kapitału intelektualnego a controlling strategiczny i operacyjny w przedsiębiorstwie (8 godz.)

RACHUNEK KOSZTÓW W CONTROLLINGU
(36 godz.)

1. Pomiar, grupowanie i rozliczanie kosztów (8 godz.) 

  • przekroje ewidencyjne kosztów 

  • ewidencja kosztów według rodzajów, funkcji i typów działalności, koszty firmy a produktywność posiadanych zasobów 

2. Rachunek kosztów i wyników w systemie rachunku kosztów pełnych i zmiennych (12 godz.) 

  • cechy, zakres systemu rachunku kosztów 

  • definicje pojęć, etapy rozliczeń kosztów 

  • tradycyjne metody kalkulacji 

  • przydatność decyzyjna rachunku kosztów pełnych 

  • wielostopniowe i wieloobiektowe systemy rachunku kosztów i wyników 

  • rozwinięte systemy rachunku kosztów zmiennych 

  • przydatność decyzyjna rachunku kosztów zmiennych 

3. Podejście procesowe w zarządzaniu, system rachunku kosztów działań i procesy ciągłego usprawniania (16 godz.) 

  • organizacja podejścia procesowego w zarządzaniu 

  • modelowanie procesów i opomiarowanie procesów 

  • istota rachunku kosztów działań 

  • zasady i warunki tworzenia rachunku kosztów działań 

  • kalkulacja kosztów produktów w systemie ABC 

  • metody zarządzania kosztami 

  • system kaizen 

  • costing 

  • istota target costing 

Forma zaliczenia

Test sprawdzający wiedzę po I semestrze i test sprawdzający wiedzę po II semestrze.