Program studiów

Program studiów podyplomowych dla kierunku zarządzanie produkcją – certyfikat Franklin University

Liczba miesięcy nauki: 9
Liczba godzin: 172
Liczba zjazdów: 12
Liczba semestrów: 2
ZARZĄDZANIE LOGISTYKĄ PRODUKCJI
(112 godz.)

1. Zarządzanie jakością w produkcji (16 godz.)

  • zarządzanie przez jakość
  • zakupy w systemach jakości
  • kwalifikacja dostawców
  • testowanie.
     

2. Logistyka zaopatrzenia (16 godz.)

  • planowanie materiałowe
  • prognozowanie w logistyce.
     

3. Zarządzanie nowoczesnym magazynem (8 godz.)

  • zarządzanie gospodarką materiałową w magazynie.
     

4. Planowanie produkcji (16 godz.)

  • planowanie produkcji
  • sterowanie produkcją.
     

5. Kanban (8 godz.)

  • wizualizacja przepływu kart
  • etapy mapowania procesów w celu wypracowania systemu Kanban
  • Heijunka.
     

6. Planowanie zapasów wyrobów gotowych (8 godz.)

  • systemy planowania zapasów wyrobów gotowych
  • prognozowanie sprzedaży jako punkt wyjścia do planowania zapasów wyrobów gotowych w systemie push
  • ograniczenia systemu planowania zapasów w tradycyjnych łańcuchach dostaw
  • efekt Forrestera (Efekt byczego bicza)
  • ograniczanie Efektu Forrestera poprzez integrację łańcucha dostaw
  • współdziałanie w obszarze planowania, prognozowania i uzupełniania zapasów (koncepcja CPFR).
     

7. Zaawansowane systemy harmonogramowania i sterowania przebiegiem produkcji (8 godz.)

  • zagospodarowanie przestrzeni magazynowej
  • usprawnienie przepływu wartości w przedsiębiorstwie
  • identyfikacja istotnych problemów
  • eliminacja marnotrawstwa.
     

8. Logistyka dystrybucji (8 godz.)

  • problem optymalnego doboru i wykorzystania zasobów
  • koncepcja reagowania przedsiębiorstwa na zmiany w otoczeniu jako rozwiązanie problemu optymalizacji zasobów
  • dostosowanie zasobów do zapotrzebowania odbywające się poprzez wielostopniowy proces planowania
  • organizacja współpracy z dostawcami, harmonogram pracy zaopatrzenia
  • racjonalizacja asortymentu dystrybuowanych produktów.
     

9. Planowanie i organizacja transportu w przedsiębiorstwie produkcyjnym (16 godz.)

  • dokumentacja w transporcie
  • zarządzanie kosztami logistyki przedsiębiorstwa
  • outsourcing Incoterms 2010
  • zarządzanie flotą
  • instrumenty controllingu logistyki.
     

10. Logistyka produkcji ukierunkowana na ograniczenia TOC (8 godz.)

  • zarządzanie ograniczeniami
  • powiększanie rotacji zapasów
  • automatyzacja prac przy składaniu zamówień.
ZARZĄDZANIE I UMIEJĘTNOŚCI INTERPERSONALNE W LOGISTYCE
(36 godz.)

1. Organizacja i kierowanie zespołem pracowniczym (8 godz.)

  • pojęcie zespołu pracowniczego i pracy zespołowej
  • cechy pracy zespołowej
  • mocne i słabe strony pracy zespołowej
  • rodzaje zespołów pracowniczych
  • czynniki kształtujące sukces pracy zespołowej
  • zasady organizacji pracy zespołowej.
     

2. Czynnik ludzki w logistyce (8 godz.)

  • określanie zapotrzebowania kadrowego w logistyce
  • model kompetencyjny menedżera logistyki
  • specyficzne elementy motywowania do pracy
  • doskonalenie i rozwój pracowników jako istotny element sprawnego funkcjonowania logistyki w organizacji
  • ocena wyników pracy w logistyce.
     

3. Umiejętności negocjacyjne z certyfikatem Franklin University (12 godz.)
 

4. Wybrane techniki organizatorskie stosowane w logistyce (8 godz.)

  • techniki rangowania
  • technika ABC
  • technika identyfikacji i analizy współzależności
  • regulacja kompetencji (klasyfikator zadań, tablice kompetencyjne, opis stanowiska organizacyjnego)
  • system celów obszaru funkcjonalnego logistyka
  • wybrane techniki zarządzania czasem.
KOSZTY W LOGISTYCE PRODUKCJI
(16 godz.)

1. Rachunkowość i controlling w logistyce (8 godz.)

  • koszty logistyczne i procedury ich budżetowania
  • controlling a rachunkowość zarządcza, zastosowanie instrumentów controllingu w logistyce, ośrodki (centra) odpowiedzialności jako podmiot controllingowej koncepcji zarządzania
  • organizacja wdrożenia systemu controllingu w obszarze logistyki.
     

2. Budżetowanie z wykorzystaniem rachunku kosztów działań (8 godz.)

  • wprowadzenie do Activity Based Budgeting
  • koncepcja i procedura budżetowania opartego na rachunku kosztów działań
  • proces koordynacji w budżetowaniu opartym na rachunku kosztów działań.
PRAKTYCZNE ASPEKTY W LOGISTYCE PRODUKCJI
(8 godz.)

1. Analiza studiów przypadków (8 godz.)

  • prezentacje przedstawicieli praktyki gospodarczej
FORMA ZALICZENIA

 

Test sprawdzający wiedzę po I semestrze i test sprawdzający wiedzę po II semestrze.