Program studiów
Program studiów podyplomowych dla kierunku zarządzanie produkcją – certyfikat Franklin University
ZARZĄDZANIE LOGISTYKĄ PRODUKCJI
(112 godz.)
1. Zarządzanie jakością w produkcji (16 godz.)
- zarządzanie przez jakość
- zakupy w systemach jakości
- kwalifikacja dostawców
- testowanie.
2. Logistyka zaopatrzenia (16 godz.)
- planowanie materiałowe
- prognozowanie w logistyce.
3. Zarządzanie nowoczesnym magazynem (8 godz.)
- zarządzanie gospodarką materiałową w magazynie.
4. Planowanie produkcji (16 godz.)
- planowanie produkcji
- sterowanie produkcją.
5. Kanban (8 godz.)
- wizualizacja przepływu kart
- etapy mapowania procesów w celu wypracowania systemu Kanban
- Heijunka.
6. Planowanie zapasów wyrobów gotowych (8 godz.)
- systemy planowania zapasów wyrobów gotowych
- prognozowanie sprzedaży jako punkt wyjścia do planowania zapasów wyrobów gotowych w systemie push
- ograniczenia systemu planowania zapasów w tradycyjnych łańcuchach dostaw
- efekt Forrestera (Efekt byczego bicza)
- ograniczanie Efektu Forrestera poprzez integrację łańcucha dostaw
- współdziałanie w obszarze planowania, prognozowania i uzupełniania zapasów (koncepcja CPFR).
7. Zaawansowane systemy harmonogramowania i sterowania przebiegiem produkcji (8 godz.)
- zagospodarowanie przestrzeni magazynowej
- usprawnienie przepływu wartości w przedsiębiorstwie
- identyfikacja istotnych problemów
- eliminacja marnotrawstwa.
8. Logistyka dystrybucji (8 godz.)
- problem optymalnego doboru i wykorzystania zasobów
- koncepcja reagowania przedsiębiorstwa na zmiany w otoczeniu jako rozwiązanie problemu optymalizacji zasobów
- dostosowanie zasobów do zapotrzebowania odbywające się poprzez wielostopniowy proces planowania
- organizacja współpracy z dostawcami, harmonogram pracy zaopatrzenia
- racjonalizacja asortymentu dystrybuowanych produktów.
9. Planowanie i organizacja transportu w przedsiębiorstwie produkcyjnym (16 godz.)
- dokumentacja w transporcie
- zarządzanie kosztami logistyki przedsiębiorstwa
- outsourcing Incoterms 2010
- zarządzanie flotą
- instrumenty controllingu logistyki.
10. Logistyka produkcji ukierunkowana na ograniczenia TOC (8 godz.)
- zarządzanie ograniczeniami
- powiększanie rotacji zapasów
- automatyzacja prac przy składaniu zamówień.
ZARZĄDZANIE I UMIEJĘTNOŚCI INTERPERSONALNE W LOGISTYCE
(36 godz.)
1. Organizacja i kierowanie zespołem pracowniczym (8 godz.)
- pojęcie zespołu pracowniczego i pracy zespołowej
- cechy pracy zespołowej
- mocne i słabe strony pracy zespołowej
- rodzaje zespołów pracowniczych
- czynniki kształtujące sukces pracy zespołowej
- zasady organizacji pracy zespołowej.
2. Czynnik ludzki w logistyce (8 godz.)
- określanie zapotrzebowania kadrowego w logistyce
- model kompetencyjny menedżera logistyki
- specyficzne elementy motywowania do pracy
- doskonalenie i rozwój pracowników jako istotny element sprawnego funkcjonowania logistyki w organizacji
- ocena wyników pracy w logistyce.
3. Umiejętności negocjacyjne z certyfikatem Franklin University (12 godz.)
4. Wybrane techniki organizatorskie stosowane w logistyce (8 godz.)
- techniki rangowania
- technika ABC
- technika identyfikacji i analizy współzależności
- regulacja kompetencji (klasyfikator zadań, tablice kompetencyjne, opis stanowiska organizacyjnego)
- system celów obszaru funkcjonalnego logistyka
- wybrane techniki zarządzania czasem.
KOSZTY W LOGISTYCE PRODUKCJI
(16 godz.)
1. Rachunkowość i controlling w logistyce (8 godz.)
- koszty logistyczne i procedury ich budżetowania
- controlling a rachunkowość zarządcza, zastosowanie instrumentów controllingu w logistyce, ośrodki (centra) odpowiedzialności jako podmiot controllingowej koncepcji zarządzania
- organizacja wdrożenia systemu controllingu w obszarze logistyki.
2. Budżetowanie z wykorzystaniem rachunku kosztów działań (8 godz.)
- wprowadzenie do Activity Based Budgeting
- koncepcja i procedura budżetowania opartego na rachunku kosztów działań
- proces koordynacji w budżetowaniu opartym na rachunku kosztów działań.
PRAKTYCZNE ASPEKTY W LOGISTYCE PRODUKCJI
(8 godz.)
1. Analiza studiów przypadków (8 godz.)
- prezentacje przedstawicieli praktyki gospodarczej
FORMA ZALICZENIA
Test sprawdzający wiedzę po I semestrze i test sprawdzający wiedzę po II semestrze.