Program studiów

Program studiów spełnia międzynarodowe standardy kształcenia i uwzględnia aktualne trendy dietetyczne oraz potrzeby rynku w zakresie poradnictwa żywieniowego. Zajęcia prowadzone przez wysokiej klasy specjalistów z doświadczeniem zawodowym z zakresu: dietetyki, szeroko pojętych nauk medycznych, technologii żywności, farmakologii, żywienia klinicznego, treningu personalnego, psychodietetyki, komunikacji społecznej, psychologii, diagnostyki laboratoryjnej i ratownictwa medycznego.

Przedmioty kształcenia ogólnego:
  • BHP
  • Język obcy - angielski/Język obcy - niemiecki
  • Anatomia człowieka
  • Fizjologia człowieka
  • Podstawy chemii
  • Chemia żywności
  • Biochemia ogólna i żywności
  • Podstawy genetyki
  • Mikrobiologia ogólna i żywności
  • Psychologia ogólna i zdrowia
  • Parazytologia
  • Immunologia
  • Ergonomia i higiena pracy dietetyka
  • Pierwsza pomoc przedmedyczna
  • Technologia informacyjna
  • Filozofia z elementami etyki
  • Praca zespołowa z wykorzystaniem IT
  • Podstawy komunikacji społecznej
Zajęcia z zakresu kształcenia podstawowego i kierunkowego:
  • Podstawy żywienia  człowieka
  • Podstawy dietetyki
  • Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia
  • Dietetyka pediatryczna
  • Kliniczny zarys chorób
  • Farmakologia i farmakoterapia
  • Interakcje leków z żywnością
  • Diety alternatywne
  • Dietoprofilaktyka i dietoterapia
  • Technologia żywności i potraw
  • Towaroznawstwo żywności
  • Higiena i toksykologia żywności
  • Edukacja zdrowotna i żywieniowa
  • Zaburzenia odżywiania
  • Organizacja pracy dietetyka
  • Biometria
  • Diagnostyka laboratoryjna
  • Analiza i ocena jakości żywności
  • Alergie i nietolerancje pokarmowe
  • Ochrona i promocja zdrowia
  • Bioetyka i etyka zawodu dietetyka
  • Prawo i ekonomika w ochronie zdrowia
  • Psychologia zachowań żywieniowych
  • Praktyka zawodowa - 960 godzin
  • Działalność gospodarcza w dietetyce